Onlinekurs lektion 3 - Shaping "Backa" (Film 3)

Då var det slut på dessa två veckor med temat shaping på onlinekursen. I morgon måndag kommer nästa lektion upp som ska handla om stå, sitt och ligg. Det ska bli spännande och se hur och vad den kommer innehålla för matnyttigt om dessa viktiga positioner. Stå känns det som om vi kommer att behöva jobba med i alla fall. Och även att få till snabba lägganden... vi får se hur det är det är tänkt att vi ska jobba med dem olika ställningarna.

Men i detta inlägg tänkte jag visa hur vi kommit med vårat backande på dessa två veckor. Det har gått så himla bra tycker jag, från att han aldrig har använt baktassarna och till en början hade så himla lätt till att bjuda till ligg eller buga.. Det var mycket viktigt där i början att jag hann klicka för rätt beteende innan han kanske han lägga eller buga sig..

Vi har kommit till det att vi backar över kanter och även avståndet har vi kommit en bit på. Det han ska backa över blir som en target. Att när framtassarna har kommit över själva hindret, då kommer belöningen och beteenden är slutfört. Jag börjar på nära avstånd till hindret med honom, för att sedan gå längre och längre ifrån så det blir som en baklängeskedjning. På det viset har vi också fått till att han backar ifrån mig på flera meter och inte bara 4 steg som max. Det blir också ett flyt i hela beteendet, inga tveksamheter att han stannar och fortsätter backa 4 steg och håller på så där hackigt, utan ett fint rakt backande från början till slut utan stopp.




Det vi ska fortsätta med nu på egen hand att träna på i backandet är (tips från Fanny Gott):

- Öka avståndet ännu mer...
- Backa upp på högre saker för att till slut stå på händer mot väggen.
- Ställa mig upp och lära honom att backa medan du backar åt andra hållet (Freestyle)
- Lära honom att backa vid din sida till fotgåendet


En helg i städningen och spårningens tecken

Åtminstonde halva lördagen var det städdag på klubben. Vi städade klubbstugan och gjorde fint på området. Till lunch tändes grillen och alla samlades där! På morgonen gick jag det spåret jag lagt kvällen innan till Simbaa. Med en återgång och en ruta. Återgångar är verkligen svårt, men jag kommer ihåg när vi skulle börja med riktiga vinklar och spetsvinklar, då uppträdde han på samma vis, mycket förrvirrad. Det får ta ungefär 2 min vid återgången och så kort tid tar det inte kan jag säga...


Efter städdagen i Lördags i alla fall så var vi ett gäng som åkte iväg och lade spår en bit bort från klubben och som skulle lega över natten tills idag förmiddag. Fia lade Simbaa spår, ca 600 m långt, ca 15 h gammalt, men med tre korta återgångar på bara 5 m åt vardera hållen för att han ska lära sig hur en återgång är och hur han behöver lösa den. Han hade även en oblodad vinkel och en ruta på 25x25 m. Så idag söndag gick vi spåret. Detta med rutan har vi aldrig hunnit med att träna i och med att vi just klarat av anlagsprovet och jag har känt mig osäker på hur rutan ska gå till. Och lika osäker är Simbaa på rutan. Han är så van att jag visa på honom på spåret vid spårstarten, så det här med rutan, då flackar han runt och försöker finna spåret, men han blir lite otålig och varvad. Vi ska träna rutan genom att kryssa över spåret med kort lina och berömma när han viker av åt rätt håll för att fortsätta på spåret. De korta återgångarna som Fia lagt gick ganska bra, den första tog 3 min för han att lösa med dem resterande två mycket snabbare och snyggare tyckte Fia. Så det kändes bra. Jag tror han lärde sig något av dem i alla fall, mot att bara ha en fullstor återgång, där man måste trassla och trassla... Här får han lyckas mycket snabbare! Den oblodade vinkeln hade vi inget problem med. Ska försöka lägga minst två spår denna vecka innan Hjortkvarnsprovet på Söndag, med så här korta återgångar och träna upptag i ruta. Vi får se hur det går i Hjortkvarn, vi känns lite gröna än så länge på det här med öppenklass. Det behövs lite mer tid känns det som =)


 


Dagens!


Linda och jag träffades klockan 10:30 idag. Det var dags för ännu en härlig träningsstund ihop med våra goa muskelknuttar. Först lade vi spår. Simbaa fick ett öppenklass spår, dock med lite för kort liggtid, med en återgång i alla fall och partypoppers, haha! Hillman fick ett viltspår han med ett par hundra meter med två vinklar. Han gick jättebra, lite högt tempo, men det ska vi nog få ner med lite längre liggtid o svårare terräng.. samt öva Linda på att hålla emot mer. Huvudsaken är att skytten kan tänkas hänga med! Lilla Nea provade Linda att lägga ett litet personspår i form av en bananböj. Det gick också fint. Bara att jobba vidare med det, så kommer jag och Simbaa snart också börja med det efter viltspåret är klart.






Medan spåren låg till sig tränade vi på Rönneshyttaskolas grusplan som är inhägnad. Hur bra som helst den där platsen har jag upptäckt. Simbaa och jag fokuserade på onlinekursens tema, där vi jobbar med shaping och beteendet backa. Vi har fått till riktiga steg bakåt nu. I börkan var det svårt att gå honom att enbart stå när jag satte mig ner på huk, han hade väldigt nära till ligg och buga. Men efter att belöna enabrt stående ställning för att sedan belöna bakåtvikt för att sedan vara på kriteriet att flytta någon tass bakåt så har vi nu åstadkommit 3-6 stycken steg. Ibland väljer jag att belöna bara ett och två, för att variera. Kanske är för tidigt för att börja variera eller?? Det blir lätt att väntar man ut flera steg, klickar man när han stannat för att man inser att han kommer inte backa fler steg för han har redan backat 5 snygga steg och man kanske hade velat haft 6 stycken... det är svårt det där att få hunden att backa flera flera stycken i ett svep tycker jag, utan att upprepa ett kommando, som man senare kommer att ha på beteendet..

Nedan finns filmen från dagens träning på "backa". Den som jag också kommer lägga upp på klickerkloks forum för kommentarer och hjälp!


(Klicka på bilden för att komma till filmen)


Onlinekurs lektion 3 - Shaping


Onlinekursens hos Klickerklok har kommit till sin tredje lektion, vilket innebär ett nytt tema, shaping. Det har vi jobbat med förr, men det är mycket intressant att läsa om hur de förklarar och vad de tycker är viktigt och vad man ska tänka på mm.

Vi ska välja ett beteende att forma fram. Jag har valt beteendet backa för att Simbaa sällan har fått jobba med baktassarna. Och att endast välja ett beteende som går ut på att använda baktassarna tyckte jag var för svårt att börja med... så backa blir nog bra att börja med. Han har mest jobbat med beteenden som hör till framtassarna. Dags att få till lite bakdelskontroll känner jag ;)

Beteenden "backa"

Då simbaa har väldigt nära till ligg och buga, så börjar jag med att belöna för att han bara står och sedan följande kriterier:

* Lutning bakåt - något tassförflyttning bakåt - någon steg förflyttning bakåt - 1, 2 respektive 3 steg bakåt osv... Men viktigt är att variera mellan 1 - 4 steg att kräva när man kommit så långt för att hunden inte lär sig att den slutar gå på ett visst antal steg för att där kommer alltid belöningen.

* Jag lägger belöningsplaceringen mellan framtassarna.

* Två vanliga misstag är att man klickar när hunden stannar och att man klickar för samma antal steg för länge. Jag känner att jag gör detta tror jag... ska se vad de säger!

* Känner att jag fått met slaskbeetende att Simbaa går fram och duttar på min godishand eller på mig för att sedan bjuda på beteende. Har börjat tagit bort händerna, och har dem i sidorna eller bakom mer.

* Han går gärna i sidan och bjuder på beteendet i olika riktningar. Vet inte om det gör något, eller om det också är ett slaskbeteende som kommit till....

* Filmen är från två olika dagar. Och passen innehåller lekpauser och riktiga pauser.

Nedan finns länken till vår första film i "backande" träningen.

http://www.youtube.com/watch?v=-Lz_njyAO6w


Föreläsningx2 - Maria Brandell (fd. Hagström)


Föreläsning nr 1!

Lördag den 31 mars var jag iväg på en clinic för Maria Brandell om grundträning för tävlingshunden. Det som skiljer en föreläsning mot en clinik är att det är med exempelhundar som visar upp tränignen som föreläses om. Det var otroligt lärorikt att sitta och titta på de övningar som förevisades av hundar från 10 veckor till året.

Jag har ingen tid till att skriva ner i detalj om clinicen, men jag tänkte skriva ned de saker som vi särskilt tog med oss.

Frågor som tåls att fundera på är!

- Vad är min målsättning?
- Hur vill jag att min hund ska uppträda på träning/tävling?
- Är jag påväg mot mitt mål?

Praktiska saker jag tagit med mig hem att träna på.

* Kunna belöna min hund ännu bättre i störningssituationer, särskilt bland nya, främmande och roliga hundar.
Att tänka på med belöningarna är också att variera mitt sätt att leverera dem på.

* Komma tillbaka med föremål bättre. Ha två likadana leksaker och träna upp en byteslek. Börja med att lägga till beteende nos-touch i avlämnande av föremål.

* Utföra beteenden mycket mycket bättre i närheten av tillgänglig leksak/mat belöning.

* Lyssan efter rätt ord, sortera ut, men fortfarande ha en explosiv reaktion på rätt ord.

* Svängar i linförigheten.

* Koncentrationsövningar - låsa blicken framåt oavsett störningar bakom från mig som förare.

* Få upp bättre tempo mot target, genom att kasta i väg den eller att någon drar den bortåt.

* Runda föremål, för framtida hjälp i inkallning med ställande bland annat.

* Apporteringsövningar utan apportbocken.
    - Hålla fast tross, bakåtvikt. 

ÖVRIGT

Tappar Simbaa engagemang och går iväg ska jag prova att avbryta, koppla honom och binda upp honom en kort stund. Dock inte på hans pausplats så det får negativ känsla. 

Tänka mer på när jag behöver använda passiv/aktiv belöning i olika situationer. Samt att utveckla levererandet av belönigar.


 
Föreläsning nr 2!

I onsdags den 4 april var jag iväg på en gratis föreläsning för Maria, med hennes tema "från valp till stjärna". Det var via Lupus som man anmälde sig och fick gå gratis. Fantastiskt att det finns gratis grejer ibland!! 

En del saker var likt från clinicen, men alltid får man med sig bra grundgrejer att skriva ner. Fokus låg väl på vad man börjar med i träningen med sin valp eller vuxna hund. 

Dessa saker börjar Maria med och jag håller med henne i hennes tänk kring detta

* Attityd och glädje
* Lek och utveckla belöningar, samt belöningsritualer (det man gör med belöningarna).
* Skapa ett stort intresse för mig som förare. 
* Lära sig spelets regler 
* Störningsträna tidigt 

Skulle absolut kunna tänka mig för att få gå en kurs för Maria i momentträning, eller grundträning!

Nedan finns två filmer med lite träning, som jag fick inspiration att träna på efter clinicen..

Avlämnande av föremål med nos-touch - http://www.youtube.com/watch?v=_M6JkadlELc&list=UUd7SSLnuNz48amC8YqjmlGw&index=3&feature=plcp

Runda föremål - http://www.youtube.com/watch?v=qASbOU1TWNI&feature=relmfu




Onlinekurs lektion 2 - "Självkontroll"


Tiden har rusat förbi... medan min datorn har gått sönder, så har väntat på min nya i typ två veckor. Idag kom Husse med den!  Så här kommer en rad inlägg om den senaste tiden. Alla med sitt specifika lilla tema.

Onlinekurs lektion 2 har passerat. Den handlade om självkontroll. 

Självkontrolls övningar lär hunden att:

  • Alltid engagera sig i den aktivitet som föraren erbjuder.
  • Förstå olika sorters belöningsmarkörer.
  • Fokusera på uppgiften – inte belöningen.
  •  
    Färdigeheter som vi har jobbat med är:

    Omväntlockande - Målsättningen med den här leken är att hunden ska tänka och erbjuda beteenden istället för att bara följa efter maten. Även till stadge beteenden.

    "Varsogod" - hundar behöver kunna ett ord som betyder att den får ta det den vill ha mest av allt just då.

    Vi känner oss väldigt gröna på att jobba oss bort från belöningar som ligger på marken…. Men varsogod kan han, brukar köra lite signalkontroll på det med och säga likande ord… därav har han blivit ibland lite eftertänksam när jag säger varsogod och det blir inte alla gånger så explosiv respons…´

    Jag lade upp denna film först, för att visa på vart vi befinner oss i de olika färdigheterna... för att sedan få kommentarer och träna annorlunda eller på annat. Ljudet stämmer inte som är i filmen, det är fördröjt tror jag… så ”varsogod” och ”fri” stämmer inte… därav har jag skrivit till det när ja säger det i filmen

    http://www.youtube.com/watch?v=5EgFnUUD-AM&feature=relmfu


    De kommentarer jag fick sammanfattat är att jobba mer med aktiva beteenden i samband med omväntlockande. Så då valde jag att göra nos-dutt i handen samtidigt som har en full hand med godis.

    Vi ska bygga på med fler beteenden innan ”varsågod”, men jag måste vara noga med att behålla den snabba, explosiva responsen!

    Så här är den andra filmen inom detta tema, där jag jobbar med ett aktivt beteende. Det vi sk tänka på där i framtiden med nos-dutt är att lägga belöningsplaceringen i den handen, för att få bort titt beteendet på godishanden, samt lite förberedande inför frysa nosdutt.


    http://www.youtube.com/watch?v=PLfmhxAz4Ps&feature=relmfu





    RSS 2.0