Den tredje hunden & valet av ras


Att nästa hund skulle bli en american staffordshire terrier var klart för cirka 2 år sedan, då jag för första gången på riktigt stötte ihop med dessa fantastiska hundar. Det var på hundstallet i Stockholm som jag föll pladask för rasen och dess trevliga temperament och mysighet. Alla de ”amstaff blandningar” som fanns på hundstallet sommaren 2009 var så fascinerande mysiga, trots deras obehagliga och svåra liv innan de kom till hundstallet. Jag kunde inte motstå en enda gång att gå in till de pipiga/gnälliga amstaffarna, för när man kom in lugnade de ner sig och lade sig på en och bara myste hur länge som helst. Tanken som då kastades emot mig var att särskilt denna ras blir nog inte överröst med kärlek och omvårdnad på flera platser om i landet. De ska vara tufft att äga denna ras och de ska dessutom hanteras tufft med så lite respekt som möjligt.
Dessa hundar som fanns på hundstallet har ägts och hanterats av mycket ovettiga människor.


- Ägare som binder sin hund i dragkroken på bilen och kör iväg.

- Ägare som lämnar sin hund utan tillsyn i veckor.

- Ägare som håller sina hundar bundna hemma. Ägare som använder sina hundar istället för vapen.

- Ägare som tränar upp sina hundar till att slåss med andra hundar och satsar pengar på dem.

- Ägare som själva klipper av öronen på sin hund.

- Ägare som föder upp massvis av valpar utan tankar på ålder, bakomliggande temperament, hudproblem och låter dessa växa upp i hemska miljöer där hundarna blir instängda mer eller mindre. De har ingen chans till miljöträning eller socialisering.

Dessa ägare ska inte förstöra rasen och göra så att den bli förbjuden!


Amstaffen är en energisk gosegris som har mycket kraft och energi. Jag visste att jag ville ha något större och mer utmanande att jobba med, en riktig brukshund, men jag ville inte ha det som alla andra tränar med, Schäfer, kelpie, dobermann, malenois, rottweiler etc... Så därför föll valet ännu mer på amstaffen. En ras som inte är lika vanlig att träna lydnad och bruks med. Men gemensamt för dessa hundar är att de besitter stora resurser som kan bli till något riktigt bra. När jag gick på hundsportgymnasiet skrev jag även ett fördjupningsarbete om rasen och dess avel. Resultatet av detta var att jag fick kontakt med några uppfödare, samt lärde mig mer om rasen och hur jag själv en dag skulle välja rätt föräldrar och rätt individ.

Vintern/våren 2011 började drömmen om en egen amstaff bli sann. I mars fick den kennel jag tittat så mycket på valpar efter fina och sunda föräldrar. Detta var kennel Cezeta i Gällivare, där kennelinnehavaren är ordförande i amsaffklubben, vilket kändes mycket bra i mitt val av uppfödare. Det föddes 5 stycken bedårande valparna i färgerna rött och vitt efter föräldrarna Cuda´s Speedfighter och Great Vikings Sweet About Me. Två fantastiskt trevliga hundar. När valparna var 5,5 vecka gamla flög jag och min kära karl upp till Norrbotten för att kika och bestämma oss, eller rättare sagt jag skulle bestämma mig. Det visade sig att alla förutom en skulle ut på foder, så det fanns bara en liten knodd att välja på. Att det skulle bli en hane hade jag bestämt, men när vi satt där på golvet bland alla knoddar kände jag att om jag hade fått välja så hade det i alla fall blivit den hanen som var till salu. Alla hanarna var jämlika i temperamentet, ingen utmärkte sig mer än någon annan. Så det jag fastnade för var hans storlek och utseende. Söt som socker och mer därtill! Det kändes helt enkelt jättebra när jag tittade på honom. Så vid 8 veckor i maj 2011 fick jag hem honom. Han flögs ner till Arlanda där vi hämtade honom. Sedan dess har jag varit en mycket lyckligt lottad tjej med en härlig och livlig liten amstaff valp. Han tar mycket tid, energi och tålamod. Men han ger även kraft, energi och glädje till mig.


Vi har avslutat en valpkurs vid 4,5 månaders ålder. Till hösten börjar vi med vardagslydnad 1, miljöträningskurs och viltspårskurs. Vi kommer även delta på valpläger en helg hos klickerklok, samt en helgkurs i avslappning och koncentration som bygger på boken "Släpp kontrollen lös". Det kommer bli en härlig tid framöver och äntligen är jag igång och tränar hund igen, på riktigt! 


  
Hälsar på uppe i Gällivare på Kennel Cezeta. Cezeta All Included, "Simbaa" 6 veckor.


Presentation - Bea


Beatrice Bergqvist heter jag och är 22 år gammal. Har studerat tre år på hundsportgymnasiet. Är utbildad SBK Allmänlydndsinstruktör, freestyleinstruktör och håller även agilitykurser på brukshundklubben i Askersund vid behov. Deltar gärna på kurser och föreläsningar för duktiga och framgångsrika instruktörer som har samma syn på hundar och hundträning som jag.
 



Min träningsfilosofi

Min träning bygger på positivförstärkning enligt etologiskt och etiskt korrekta metoder. Jag tar avstånd från strafftänkande. Min relation tillsammans med mina hundar ska bygga på trygghet, glädje, samarbete, men framför allt kunskap och förståelse. Kunskap och förståelse om hunden och dess ursprung. Resultatet jag ser av detta är pigga och träningsvilliga hundar.

Många av de problembeteenden hos hundar beror på dåliga erfarenheter, smärta, sjukdom eller understimulering.. Vad hjälper det då att staffa eller stå och skrika på sin hund? Detta med de sk. mjuka metoderna är min bästa vän i hundträningen oavsett grundträningen eller momentinlärningen! Både jag och min hund känner glädje och trygghet i både vardag och träning, tillskillnad mot andras energinivåer och humör i träning med sina hundar...





Den första hunden som kom in i mitt liv var en papillon hane, vid namn Spiros. Han var med mig på hundsportgymnasiet under alla tre åren, tränade lite av varje lydnad, freestyle, viltspår, men tävlade bara i agility. När han kommit upp i klass III upptäcktes en skada, som varit svår att få ordning på, det har idag utvecklats till diskbrock och han är pensionerad. Min andra papillon är en tik, vid namn Sienna. En mycket tillgiven tik, som trivs bäst med tillvaron som sällskapsdam. 



Min tredje hund är den efterlängtade American staffordshire terriern Cezeta All Included ”Simbaa” som ska ta mig in mer i lydnad, viltspår och bruksvärlden. Men varför i hela fridens namn skaffar du dig en kamphund, tänker många?!? För mig är det ingen kamphund, det är en fd. kamphund. Vi avlar inte fram kamphundar idag som ska slåss med en annan hund i en ring. Men självklart kommer vi  aldrig ifrån att rasen ändå besitter stora resurser och förmågor som lätt kan bli ohanterbara i fel händer, men vilken bruksras har inte dem egenskaperna?.

Jag föll i alla fall pladask för rasen under min praktikperiod på hundstallet i Stockholm. Alla de ”amstaffblandningar” som fanns där sommaren 2009 var så fascinerande mysiga och trevliga trots deras obehagliga och förskräckta liv de levt. Jag kunde inte motstå en enda gång att gå in till dessa gnälliga och hjälplösa blickar. När jag kom in lugnade de ner sig och lade sig i knät och kunde mysa hur länge som helst. Tanken som kastades emot mig där inne i boxarna var att dessa hundar har inte blivit överrösta med kärlek eller med den minsta omtanke. Det ska vara tufft att äga denna ras på grund av deras utseende och ursprung, och de ska dessutom hanteras tufft med så lite respekt som möjligt.

I maj 2011 gick min 2-åriga dröm i uppfyllelse. Jag skulle bli ägare till min alldeles egna amstaff. En hane som idag är 1 år gammal och heter Simbaa och kommer från Kennel Cezeta uppe i Gällivare. Min önskan var och är att behandla den här rasen rättvist, med kärlek, omtanke och respekt för deras ursprung. Ge honom dem förutsättningarna som krävs vad gäller miljö, socialisering - och annan träning för att bli en så bra hund som möjligt. Jag vill utveckla mig inom hund och hundträning och ville ge mig på denna något mer krävande hundras. Det skulle vara en hundras som inte var så populär inom hundsporterna, jag ville ha något eget.

Och nu har jag fått det, här har ni min högt älskade Simbaa! Läs mer om honom i nästa inlägg.



Lite av min utbildning.

2012:

  • Examen undersköterska – Omvårdnadsutbildningen, Hallsberg

  • Föreläsning ”Förstå din hund, lugnande signaler” - Tass i Hand, Örebro

Kommande:

  • Onlinekurs, grundträning – Klickerklok, Fjugesta

  • Clinic, grundträning för tävlingshunden – Maria Brandell

  • Aktiveringskurs – Tass i Hand, Örebro

  • Vardagslydnad 2 – Tass i Hand, Örebro

  • Privatträning 2 - Dailydog

2011:

  • Specialsök helgkurs, Hundcampus

  • Clinic, hundmöten – Dailydog

  • Belöningshelg, Caroline Ersenius/HundID

  • Föreläsning kamphundar – Irene Westerholm/Hundläroverket

  • Antijaktkurs – Tass i Hand, Örebro

  • Viltspårskurs, Askersunds Brukshundklubb

  • Vardagslydnad 1, Tass i hand, Örebro

  • Avslappning och Kontroll, Åsa Jacobsson, Canis

  • Valpläger – klickerklok, Fjugesta

  • Valpkurs - Tass i hand, Örebro

2010:

  • Examen från 3-åriga Hundsportgymnasiet, Forshaga

  • Examen SBK allmänlydnadsinstruktör, Forshaga

  • ”Från valp till stjärna” - Maria Brandell

  • Föreläsning om vårdhundar – Lasse Fält

  • Ledarutveckling steg 4, Studiefrämjandet, Grythyttan

  • Ledarutveckling steg 3, Studiefrämjandet, Ånnaboda

  • Preparatsök FHTE, heldag, Forshaga

2009:

  • Praktik Hundstallet, Stockholm

  • Agilitykurs, Jenny Damm

  • Praktik Djurkliniken, Motala

  • Agilitykurs, Veronica Bache

  • Detta år bestod av en hel del aktivt agilitytävlande. 

2008:

  • ”Fyra vägar till en bra kommunikation”, Eva Bodfäldt, Karlskoga

  • Ledarutveckling steg 2, Studiefrämjandet, Örebro

  • Freestyleinstruktörsutbildning, Sveriges Hundungdom, Mölndal

  • IPO heldag, Fredrik Bjurklint, Forshaga

  • Praktik Hundpensionatet, Motala

  • ”Hundens signaler och problem”, Ulrika Claeson, Forshaga

  • Praktik Hundforum, Örebro

  • SBK-symposium ”Påverkan eller åverkan”, Kerstin Malm, Kenth Svartberg, Björn Forkman, Örebro 

2007:

  • Ungdomshandledarutbildning via SHU, Lennarth Sanfridsson, Karlskoga BHK

  • Ledarutveckling steg 1, Studiefrämjandet, Ånnaboda




Presentation - Simbaa


CEZETA ALL INCLUDED


Kallas: Simbaa
Född: 9 mars 2011
Regnr: SE22255/2011
Efter: CH Cuda's Speedfighter "Speedy"
Undan: CH Great Viking's Sweet About Me "Sweety"
HD/ED:
För ung
Ataxia (NCL-A): -
Storlek: - cm, 27,5 kg
Färg: Röd med vita tecken
MH: Våren 2012
Meriter: -
Uppfödare: Anna Nåman & Fredrik Karlsson, Kennel Cezeta, Gällivare
Ägare: Beatrice Bergqvist


Simbaa är min alldeles egna lilla amstaff pojk som jag längtat så efter att få skaffa. En liten kille ur kull på fem, där dem var tre hanar och två tikar. Den 5 maj flögs han ner till Arlanda uppifrån Gällivare för att bli närking. Hans namn fick han efter Lejonkungens Simba, då jag tycker de liknar varandra i uttrycket, samt att han skulle bidra till en värld full av liv för mig. Så sant som det är sagt, han har vänt upp och ner på mina erfarenheter och kunskaper åtaliga gånger och kommer säkerligen fortsätta att göra det. En amstaff hane full med energi, fart, envishet, läraktighet och godhet. Kan nog inte hitta någon större läromästare än honom!

Simbaas utbildning


2012 (kommande):

  • Onlinekurs, grundträning inför lydnad – Klickerklok

  • Privatträning för Dailydog

  • Aktiveringskurs – Tass i Hand, Örebro

  • Vardagslydnad 2 – Tass i Hand, Örebro


2011:

  • Specialsök grundkurs, Hundcampus

  • Klickerintro, Tass i hand, Örebro

  • Belöningshelg, Caroline Ersenius, HundID

  • Antijakt kurs – Tass i hand, Örebro

  • Viltspårskurs - ABK

  • Vardagslydnad 1 - Tass i hand, Örebro

  • Kurs för Towa Lindh

  • Avslappning och kontroll - Åsa Jacobsson, Canis

  • Valpläger – Klickerklok

  • Valpkurs – Tass i hand, Örebro




RSS 2.0