Anlagsprovet!


Ja, redan i fredags fick vi möjlighet att gå vårat efterlängtade anlagsprov. Fia Karlsson en träningskompis är viltspårsdomare, så därav lite av den snabba planeringen. Fredags klockan 12 anlände vi hem till Fia och hennes skogar uppe i Närkesberg. Där låg ett anlagsprov i viltspår och väntade på oss.

Simbaa var jätte osäkert i starten. Det tog ett tag innan han kom över riset som han stod och velade över. Stöttade honom i mellan åt med "bra", vilket är tillåtet. Om det kunde bero på att det är mycker annorlunda vilt där i skogen som strövar omkring, eller om det var att blodet var koncentrerat och inte utspätt som han är van vid... eller om han kände min spänning... måste också träna ännu mer terräng med honom i spår. När han väl kommit iväg så blev han sitt gamla vanliga jag och gick jättebra utan några tveksamheter. Hans bedömning nedan...

"Startar mycket tveksamt. Klarar alla sträckor och vinklar utan tvekan. Klarar spårslutet utan tvekan. Jobbar i ett lugnt tempo. Mycket spårnoga." = Godkänt anlagsprov!

I april är det öppenklass i Hjortkvarn som gäller. Dags att börja träna återgångar och skott nu bara.





Snabba bud och besked

Från att inte fatta alls hur man fyller i anmälan till anlagsprov i viltspår, till att vi redan ska göra det på fredag. Tack vare Fia, våran allas träningskompis, som är viltspårsdomare fixade så jag & Simbaa får gå det redan på fredag hemma hos henne. Hur bra som helst. Om vi klarar det så är det tänk att åka på öppenklass på Hjortkvarnsprovet sen i april!

Så kände att vi behövde lägga några spår nu i veckan,, så lade två idag, varav ett som jag gick på eftermiddagen och det andra får ligga över natten tills imorgon bitti. Det passar bra, eftersom jag börjar jobba 12. Det blåste förskräckligt idag så det var inte världens bästa förutsättning, då det sällan blåser så mycket, då blir det heller ingen träning i den miljön så mycket.. Jag kände att han fick problem i vinklarna, men hittade han bara rätt efter dem så gick han i spårkärnan hela tiden. Men vinklarna brukar sitta klockrent nämligen. Det var rätt öppen mark, och inte så tät skog heller. Försökte lägga det andra spåret i tätare skog, om det kan underlätta för honom i morgonbitti... kanske blir jättesvårt i morgon.. det visar sig =) Han hade ett mycket lugnare tempo också idag, men kan nog bero på att han upplevde spåret lite svårt, då vinden tagit tag i all doft och rört runt ett bra tag...



Så här pigg var han på att åka ut i spåret när det var dags ;) Min lilla skrutt <3




En herre som är stolt som en tupp när han bär den till bilen =)  


Om en nyfunnen vän!


Jag har mer och mer känt att jag saknat att ha lite gemenskap med människor som har amstaff och är intresserade av hundträning. Särskilt när det kommer till de känslor och de uppleverlser man får vara med om som amstaffägare. Samt de svårare bitarna som man måste ta tag i, som andra kanske inte har erfarenhet av alla gånger... och så är det ju, inget konstigt med det. Jag har inte haft och fått alla erfarenheter jag heller ännu.. då jag bara är inne på min tredje egna hund, samt är i 20- års åldern ;)

Men så tack vare Fia Andersson med hundarna Doris och Herta, så har jag fått kontakt med en tjej i närheten som har två amstaffar. En hane och och en tik, 4  år respektive 8 mån. Hon känner för att komma igång och träna hund mer igen...

Jag har varit så förvirrad, ledsen och orolig många gånger och det har varit en omvälvande tid sedan Simbaa kom in i mitt liv. Känslor upp och ner, lycklig som fick möjligheten att skaffa honom och tankar om jag kommer klara av honom. Den frågan har jag i alla fall fått höra från bl.a. en instruktör och människor runt omkring har säkerligen tänk så med ;) Dessutom att min inställning till hundträning och allmän hundsyn inte överensstämmer med de gamelmodiga träningssättet har inte gjort det lättare alla gånger. Men jag blir tryggare, starkare och modigare för varje dag och för varje framsteg som vi tar på olika plan. Alla fina ord, beröm och komplimanger som vi faktistkt får betyder oändligt mycket, så Tack ni alla för det! 

Men det jag vill komma till är att det har varit en sådan fantastisk upplevelse att möta Linda! Det finns så mycket förståelse och samma känslor på en och samma gång. Trots att vi bara träffats 3 ggr. Dessutom överensstämmer hennes hundsyn med min, vilket är avgörande för att kunna träna hund bra ihop! Jag har verkligen saknat att dela liknande känslor och uppleverlser med någon. Jag ser framemot trevlig, bra och framgångsrik hundträning tillsammans med våra buffliga, galna och oförståendebra hundar.

Vi ska nörda hund, ihop, helt enkelt!







Onlinekurs - Lek! Träningsfilm 2

Onlinekursen rullar på och vi får kommentarer, tips och hjälp på det vi visar upp på filmerna. Har nu hunnit lägga upp en till träningsfilm inom lektionen LEK!.


Det känns som vi fått bättre struktur på leken vad gäller just det vi valt att fokusera på de här två veckora, nämligen viktförskjutning och störningar. Självklart behövs det ännu mer träning, särskilt vad gäller störningar, ska utveckla det mer, svårare godisstörningar o mer lek nära intill andra intressanta hundar!

Det vi ska börja med lite, är att lära in byteslek med två likadana leksaker, han ska släppa o byta på "Ja!". För att han ska bli ännu snäppet bättre på att komma in med leksak til mig och inte ha den för sig själv. Bra förberedande för apporteringsträningen senare med...

Så här kommer träningsfilm 2, från ridhusträningen i torsdags den 15 mars.




Tänkte bjuda på några fler filmer som jag fick till under ridhusträningen.







Onlinekurs - Lek, träningsfilm 1

Nu har vi tränat på det vi skulle, tror jag i alla fall.

- Viktförskjutning, bli bättre på att förstärka det och få till det.
- Samt störning under leken i form av omväntlockande godis hand.

Det har fungerat superbra. Men jag vet dock inte om det är byte av leksak, som gjort att det fungerar så himla bra. Har kört med en dammis och med den fick Simbaa mycket bättre grepp och engagemang, men faktiskt fortfarande lika villig att komma in med den till mig, samt släppa på "släpp". 

Har lagt till omväntlockande hand, och han kämpade mycket bättre när den handen kommer till efter några repetioner och pass. Även viktförskjutningen blev lättare att få till då tycker jag. Förut har han alltid släppt leksaken, när jag stuckit ner handen i fickan.
Inte lika hoppig upp på mig med denna leksak, fortfarande finns klättrandet, kanske det är leksaken som skapade ännu mer driv hos honom så han hade ett bättre grepp. Annars brukar vi köra mest med en sådan där skunk,, och då känns det som han lätt småtappar taget och försöker ta nytt tag, och hjälper sig att göra det genom att hoppa upp på mig och små klättra.

Fick en störning i form av en labbe tik som kom och satte sig väldigt nära. Lilla Doris, som han tycker så mycket om. Och en bc uppbunden i ena hörnet. Han älskar andra hundar överhuvudtaget väldigt mycket och kan bli distraherad när de är på för nära avstånd, men denna gång gick det bra. Det är nog något jag ska börja lägga till mer också som störning,, att leka mer nära intill andra hundar... andra hundar som tycker det är okej att han tappar fokus och nosar på dem istället.

För övrigt är det jätteskoj att fokusera så här mycket på leken, att faktiskt träna leken på olika sätt, som en träning och det är inte bara att leka. Det behövs tankar, struktur och koncentration även i leken för föraren, det får man verkligen lära sig nu!



Klicka på bilden för att komma till filmklippet.



Onlinekurs hos Klickerklok

I måndags för snart en vecka sedan startade grundkurs online hos klickerklok.
Varannan vecka presenteras en ny lektion på ett specifikt tema. Alla lektioner innehåller både text och video. Vi som deltagar med hund filmar vår träning på de läxor som delas ut. Filmerna läggs ut på YouTube och delas i lektionens kommentarsfält. Filmerna kommenteras av Thomas och Fanny. Observatörer och deltagare får ställa obegränsat med frågor och alla kan ta del av filmerna och diskussionerna som deltagare med hund lägger ut. 


Teman under onlinekursen är:

  • Lek! Hur du får din hund att kampa med dig och hur du kan använda leken för att lära viktiga färdigheter för framtida träning.
  • Självkontroll. Hur du kan använda belöningar för ökad kontroll och tydlighet i både vardag och träning.
  • Shaping. Kom igång med shaping, eller få hjälp med mer avancerade färdigheter. Hur du planerar, genomför och utvärderar dina träningspass och får shaping att bli roligt.
  • Fotgående. Hur du får din hund att gå fot med fokus, precision, attityd och uthållighet. Jättebra för alla hundar, även om du inte planerar en lydnadskarriär, eftersom det lär hunden många viktiga färdigheter.
  • Stå, sitt och ligg. Lär bland annat hur du lär din hund ”hoppstå”, hur du får snabba och precisa beteenden, generalisering och en hund som håller positionen oavsett vad som händer. Också jättebra för alla hundar, inte bara lydnadshundar.
  • Apportering. Bygg vidare på leken vi jobbade med i lektion ett och lär hunden en snabb, precis apportering där hunden aldrig tuggar. Vår metod för apportinlärning är annorlunda, rolig och vädigt effektiv.
  • Signalkontroll. Hur du lägger på signal på beteenden, lär hunden att vänta på kommando och att skilja mellan olika kommandon. Ett måste för alla klickertränare.
    (Källa: www.klickerklok.se )

    Som sagt, kursen är igång och lektion 1 innehöll temat lek.
    Nedanstående punkter är viktiga inom leken och sådant som vi kommer jobba med under det här temat.

I kampleken kommer hunden att lära sig:

  • Att älska att leka
  • Att springa fort till mig
  • Att gripa fort
  • Att viktförskjuta
  • Att ta i
  • Att inte släppa trots störningar
    (Källa: www.klickerklok.se)

    Det  vi kommer att jobba med under lek lektionerna är viktförskjutningen och att inte släppa trots störningar, samt få bort Simbaas klättrande med leksak på mig, som förekommer ibland. De övriga punkterna känns som vi har till viss del, sedan kan det ju alltid bli ännu bättre. Men nu vill jag passa på att utveckla det som inte vi tränat så mycket på i leken, som störningar. Störningar i form av andra belöningar runt omkring och på marken. Viktförskjutning har vi jobbat med, men det är svårt att få till tycker jag så det behövs läggas en hel del tid och engagemang på det..

    Viktförskjutning - Hundens förmåga att flytta vikt till bakdelen är för oss betydelsefullt i lydnaden (gripandet i apporteringen, snabbt ställande under inkallningen etc.) Det handlar om attt få hunden att lägga vikten på bakdelen när han kampar (rak men sluttande rygglinje och bakbenen under hundens mage). Det bästa sättet att förstärka viktförskjutning är att låta hunden vinna leksaken när den gör det. 


Att hålla fast trots störningar
- Kamplek, ett bra sätt att förbereda hunden på att arbeta trots störningar.  Olika typer av störningar:

  • Andra belöningar. Vi lär hunden att fortsätta kampa trots att det finns mat runt omkring. Eller att kampa när vi studsar en boll eller kastar iväg en annan kampleksak. Vi använder också belöningar i miljön. Kan hunden kampa med mig i fårhagen? När hundkompisarna springer lösa?
  • Beröring. Vi lär hunden att fortsätta kampa när vi tar på honom överallt på kroppen.
  • Människor och hundar. Vi lär hunden att leka med oss när det finns människor och hundar runt omkring som kan störa. (Källa: Klickerklok.se)

Nedan finns första filmen som vi filmade för att visa hur våran lek brukar se ut. Den innehåller gripande, springa till mig med leksak, någon enstaka viktförskjutning och fysiska störningar från mig. (Klicka på bilden för att komma till filmen)



Klicka på bilden för att komma till filmklippet.



Simbaa som valp


Har tittat på några filmer jag lagt upp på Simbaa som 8 veckors valp. Jag hade verkligen glömt bort den tiden, då han var så liten så man kunde ta honom under armen som en papillon! ;)


Förstår inte hur jag kunde träna ett så långt pass med en 8 veckors valp, utan lekpaus eller nåt.. Jösses vad dumt!



Här käkar Simbaa en insekt, som visst inte visade sig smaka alls gott!!! ;D

 


Less...


JA nu är jag faktistk less på att vara sjuk. Det enda jag orkar göra på dagarna är att tillbringa tiden i sängen med datorn i knät. Ögonflussen verkar ha gått över nu, men då sätter halsen fart igen och blir sämre ännu en gång. Fick några foton från Bibbi på mig och Simbaa som hon fotade under en ridhusträning för några veckor sedan. Jag får nöja mig helt enkelt med att sitta och titta på träningsfotona. Lite cool suddighet på dem ;)











RSS 2.0