Simbaas hyposensibilisering...


..Eller immunterapi som det också heter. Det har visat sig av blodprovet vi tog i vintras att Simbaa är allergisk mot husdamskvalster (D. farinae), förrådskvalster (Tyrophagus P) och förrådskvalster (acarus siro). Så nu provar vi att med immunterapi få honom bättre. Det är ett vaccin framställt för enbart Simbaas behov.

Atopi innebär att det produceras för mycket IgE och IhGd immunglobuliner mot allergener i omgivningen. Detta tillstånd kan som regel inte botas, men lindras. Med en kombination av behandlingar kan man få honom under klådtröskeln. Dock har han inte reagerat på de röda områdena sen i höstas. I en behandling kan flera saker ingå:
- Undvika allergener så långt som möjligt. (Städa mer, särskilt damtorka för min del)
- Immunterapi med IMMUCEPT
- Badbehandling 1-2 ggr i veckan med milt hypoallergent schampo.
- Tillskot av Omega-3 fettsyror i maten. (Kan hända att vi gör om det inte blir så mycket bättre av immunterapin)
- Klåddämpade mediciner om nödvändigt. (Han reagagerar inget på hans tassar sen i höstas. Vi får se när sommaren kommer igång mer som sagt.)
- Optimal utfodring med ev. hypoallergen diet. (Skeptisk mot att ändra foder, då han står på Vom Og Hundemat. Dessutom är det inget i maten han verkar ha reagerat på. Det finns inte förrådsdamskvalster där i liksom.) 

Det kan hända att vi behöver ta ett till blodprov nu framåt sommaren för att se om han är allergisk mot någon växtlighet, eftersom det var det vi misstänkte mest, men han fick inget utslag på det. Det kan bero på att han inte var utsatt för det när vi tog blodprovet i vintras. Då kan det hända att man får ändra om hans innehåll i vaccinet. 

Simbaa fick till en början bara en injektion åt gången med 0,05 ml för att sedan succesivt trappa upp dosen till slutligen 1,00 ml. Men där är vi inte förens i början av juli. När jag skulle lära mig att ge injektionerna själv fick jag och Simbaa åka tre gånger till Sellvens smådjursklinik i Fjugesta och praktisera det hela under uppsikt av veterinär. Efter tre gånger kändes det som jag skulle klara av det själv, fast med en medhjälpare hemma som håller i han litegrann. Det har gått bra varje gång hemma. De sista två gångerna har jag klarat av att ge honom injektionen utan medhjälpare, så det känns bra.
 

Hur effektiv är immunterapin?
Även om immunterapin är tidskrävande kan det vara ett bra hjälpmedel till behandling av hund med atopi.

  • 20% av hundarna visar mycket gott resultat och behöver ingen annan behandling.
  • 40% av hundarna blir väldigt mycket bättre. De behandlas med en stödterapi bestående av tillskott med omega-3 fettsyror, shampoo-behandling och/eller antihistaminer.
  • 20% av hundarna blir något bättre och kan reducera dosen av prednisolon eller antihistaminer till hälften.
  • 20% blir inte bättre.

Jag hoppas att det kommer gå bra det här! Än så länge är han mycket fin mellan tårna, trots att våren kommit igång. Men vi är inte uppe i fulldos ännu och sommarens alla växtligheter har inte kommit igång heller ännu, om han nu reagerar på det med sedan...


Hur går injektionen till?

  1. IMMUCEPT måste förvaras i kylskåpet.
  2. Injiceras subkutant med steril spruta och steril kanyl. Får aldrig injiceras intravenöst. Man måste aspiera och se så att man inte är i en ven och får blod med sen i sprutan.
  3. Patienten observeras ca. 30 min efter injektionen. Tecken på systemisk reaktion är klåda, kräkning och/eller diarre, urtikaria eller anafylaktisk chock. Klåda förekommer sällan. Möjligheten för anafylaktisk chock är obetydligt.  
  4. Behandlingsschema som följer IMMUCEPT skall användas som vägledning. När underhållsdosen är nådd på 1,0 ml måste man anpassa tiden mellan injektionerna individuellt. En del hundar behöver en injektion var 3:e vecka för att förhindra klådan, andra kan vänta 5-6 veckors intervaller.
  5. Man måste ha en behandlingsperiod på 3-6 månader. För att kunna utvärdera resultatet. En förstagångsflaska varar i 7 månader. Behandlingen skall fortsätta i 7 månader innan man avslutar densamma, för att kunna bedöma om hunden blivit bättre av behandlingen.
  6. Hundar som blir bra eller bättre av immunterapi, bör man fortsätta med booster-doser i minst två år eller livet ut. Om man avbryter behandlingen kommer IgE reaktionen så småningom tillbaka och förorsakar klåda.
  7. Om inte hunden svarar på behandlingen efter 7 månader, avbryt all behandling och undersök hunden grundligt på nytt.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0