Valpläger, klickerklok

Dag 1, förmiddag

 

Lekutveckling – vi fick massvis med bra övningar på hur man kan utveckla leken. Det som vi gjorde praktiskt med valparna var viktförskjutning i kamplek. Lära valpen att lägga vikten bakåt i leken. När Simbaa gjorde det belönade jag med att släppa efter eller släppa hela leksaken, så att han fick vinna den. Han hade svårt för att lägga vikten bakåt, han bugar gärna i leken. Och jag hade svårt för att se när han faktiskt gjorde rätt...

 

Jaktinkallning – medhjälparen höll i hunden och jag sprang ifrån. Stanna, ropade och sprang igen när Simbaa börja springa mot mig. Han startade riktigt kvickt, inte så konstigt kanske då han var ganska så ivrig på att komma loss medhjälparens grepp. När han var framme hos mig grep han leksaken och vi gjorde en till jaktinkallning.

 

Eftermiddag

 

Burlek – shapa in i buren. Detta är något som vi jobbade mycket med precis när Simbaa kom hem till mig. Men när han väl förstått på flera pass att han skulle in i buren med alla fyra tassar genom shaping så avstannade träningen där. Jag jobbade inte vidare på detta, såsom fri signal och störningar. Han var jättetrött och bjöd mest på ligg, vilket vi tränat på mycket de senaste tiden. Det slutade i alla fall med att han hade framtassarna inne i buren. Något som var nytt för mig var att ta lekpauser för att sedan återgå till koncentrationen igen. Detta är något som passade Simbaa väldigt bra, dels för att han fick en hjärnpaus istället för att bli insatt i buren, och dels för att kunna lära sig komma åter i koncentrationen efter att ha brusat upp.

 

 

Omvänt lockande – vi blev introducerade i omvänt lockande. Det har jag och Simbaa jobbat lite med innan, både att flytta handen rejält runt honom, samt att tappa godis på backen. Nu ska vi ha mer och värre störningar. Har även börjat med detta med leksak, vilket jag tycker är jättebra då han lär sig att inte bara ta leksaken ur mina händer så fort den kommer upp ur fickan. Hans signal att få ta den är nu ”varsogod”, men jag ska nig byta till ”Jaa!”.

 

 

Dag 2, förmiddag

 

Började dagen med lite reflektion och frågor från gårdagen. Sedan körde vi igång med burlekar igen.

 

Simbaa var mycket trött från dagen innan, så jag fick leka igång honom mer än vanligt, men det slutade bra med alla fyra tassar in shapade i buren. Började också lägga in fri-signal på att få gå ur buren.

 

Sedan blev gruppen uppdelad i två, där den ena halvan hade valparna i burarna och den andra halvan gick fram med sina valpar till burarna och droppade godisregn ner till valpen i buren. Valparna ska få en positiv association av hundar som kommer nära buren och förebygga att börja vakta buren. Simbaa tyckte det var superskoj övning, dock kan det ju ändras framöver när han kommer in i andra åldrar.

 

Shaping ”backa” - detta är något vi inte alls gjort innan. Vi måste börja med mer trix, som det inte gör något om det blir fel, så att han får öva upp sig shaping-tänket mera. I det här passet var han dunder trött och bjöd inte ens på ligg, jag fick kanske två klick för frambensförflyttningar bakåt.

 

 

Efter lunch berättade Fanny hur man kan förebygga eventuella framtida problem. Det som kan hjälp en att lista ut detta, är om man är påläst på sin ras och faktiskt lyssna på fördomar om sin ras. Valpar är ofta okomplicerade och visar sällan några oönskade beteenden. Det man då har stor möjlighet att göra under valpstadiet är att skapa bra känslor hos valpen i situationer som vi kan förutse kan skapa andra känslor senare. Det jag ska fokusera på med Simbaa och förebygga är hundmöten, resursförsvar, vakta buren/bilen, fortsätta jobba på plötsliga ljud, släppa föremål på kommando, samt hälsa på människor på ett lugnt och trivsamt sätt. (Återkommer till sedan)

 

Inför fotgående i lydnaden – nu fick man välja mellan förberednade övning inför fotgående i lydnaden eller cirkelarbete till agilityn. Jag valde fotgående. Det vi gjorde då var att ha hunden framför oss, backa och belöna när valpen fann rätt position och attityd intill v.ä ben, samt belönade aktivt bakåt. Det gick jättebra, förutom att han inte riktigt fann rätt position utan höll sig gärna precis i kanten utav början på mitt ben. Men något jag värdesätter var att han inte gick igång och hoppade upp på mig, när jag rörde mig i snabb takt bakåt.

 

”Gå och hälsa” leken –en övning där socialisering, självkontroll och inkallning ingår. En medhjälpare lockar på valpen som får gå fram samtidigt som man säger ”gå och hälsa”. Sedan går föraren en bit bort och så fort valpen tittar åt ditt håll kommer belöning i form av jubel och lek. Jag har tränat mycket på ”be om lov” med Simbaa, jag kräver ögonkontakt när det är något han vill ha och sedan ”varsogod”. Denna övning bygger på att inte kräva någonting alls till en början, utan bara lära in kommandot ”gå och hälsa”. När vi gjorde detta de första gångerna så tittade Simbaa på mig, tittade på den roliga medhjälparen, titta på mig om vartannat, men visade aldrig att han ville iväg utan stod stadigt kvar hos mig och undrade om han fick gå. Medhjälparen och vi fick vara mycket närmre varandra för att hans skulle vilja dra dit på egen hand, efter några repetioner kom han igång. Och direkr när jag förflyttade mig bakåt kom han som ett kanonskott till mig, likaså kunde jag ropa ”Simbaa” när han höll på att äta godis ur medhjälparens hand. Han avbröt direkt och kom, vilken duktig grabb han var här! Riktig mattegris =)

 

Dag 3, förmiddag

 

Dagen började som vanligt med en liten frågestund och reflektion över gårddagen.

Förmiddagen skulle ägnas åt våra önskemål, gruppen delades i två och vi fick en stund hos både Fanny och Thomas.

 

Första var vi hos Thomas. Jag valde att ta upp avlämning av föremål (igen). Började med att leka med två likanden föremål för att han skulle vilja släppa och ta det andra. Han tycker dock det går bra att ha två leksaker i munnen samtidigt. Det var svårt att få honom att vilja byta föremål, men när han väl gjorde det, belönade jag mycket med det nya föremålet som han tog. Sedan lät jag honom vinna ett föremål, sprang iväg, han kom efter direkt men inte för det ville han ha den andra leksaken som jag hade. I denns stund fungerade det bättre att faktiskt säga vårat ”släpp” ord och byte med godis. Men ibland köper han inte det heller, har förstått att det har att göra med hur länge han har fått leka med en leksak, desto längre, ju mer värde får den för han.

 

När jag fick träna för Fanny tog jag upp gå och hälsa – leken (igen) för att se om han ville fram mer nu till den roliga medhjälparen. Det ville han, han kom ihåg, likaså fungerade inkallningen tillbaka till mig toppen trots hög aktivitet hos medhjälparen. Det var inte förens här som det slog över på honom. Så fort det inte hände något efter denna övning kom hans frustrationsbeteende in, hoppa, slita i byxor, ärmar och allmänt bökig. Jag hanterade honom som jag brukar och passade på att upplysa Fanny om att här har vi beteende som ni inte fått sett ännu på dessa tre dagar. Nu rann bägaren över, efter gå och hälsa – leken blir han väldigt upp i varv och samtidigt var han nog väldigt trött efter tre dagar. Jag blev så glad när Fanny sade att jag hanterade honom helt rätt och att hon såg en dämpning hos honom som respons på hur jag agerade. Det är första gången som någon har yttrat sig positivt om hans beteende och hur jag har hanterar det. Jag kände själv också att han kom ner i varv, vilket de andra i gruppen också såg. Det jag gjorde var att agera ignorerande med kroppsspråket så mycket jag kunde och belönade honom när han var på marken med kli i ljumskarna. Jag använder mig också av vanliga vita ben som brukar dämpa honom. Det kändes så bra att han visade den här sidan av honom innan vi åkte hem så att jag fick lite respons på det också. Men jag ska absolut träna på att kunna ha honom avslappnad bredvid mig utan att behöva tugga på ben och liknande, samtidigt som hans frustrationsbeteende kommer dämpa sig med tiden. Ryggsäck och ligga på filt är det som vi ska börja med härnäst att introducera.

 

Eftermiddag

 

De sista timmarna på eftermiddagspasset ägnades åt ”varsogod” och shaping upp på plattform.

 

Simbaa och ”varsogod” kommandot träffar på varandra endel varje dag, både vad gäller maten, godbit på marken mm. Men först kräver jag ögonkontakt. Det jag har märkt är att han tittar mer på mitt kroppsspråk än på ordet. Jag måste bli mindre rörlig!

 

Shaping upp på plattform – detta gick super bra. Han kom upp med alla fyra tassarna efter några pass. Mycket har nog lekpauserna påverkat honom, han var på en lagom nivå, eller nästan lite trött, men mycket bättre aktivitet än i alla de andra shapingpassen vi jobbat med under de här dagarna, så det här var kul att det gick så bra! Plattformen var dessutom lite smal för hans kroppsbyggnad att stå normalt på, men det hjälper till för hans kroppskontroll. Detta ska vi fortsätta med, men kanske också lite kloss träning för att få till fotpositionen.

 

Ett otroligt inspierande och roligt valpläger som jag tycker alla borde gå med sina små nya stjärnor! Jag är så nöjd över min lille galna prins som orkat med tre dagar. Mycket har vi lärt oss och mycket har vi kvar att lära =)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0